Zemlja za vrt – kakšno je treba izbrati

Eden od najpomembnejših dejavnikov vsakega vrta je kakovostna zemlja za vrt. Še zlasti to velja, če imate eko vrt. V tem primeru morate biti zato še toliko bolj pozorni kaj zemlji pravzaprav dodajate. Od nje je namreč v največji meri odvisen končni rezultat oziroma pridelek in seveda tudi njegova kakovost.

Ko se pripravlja zemlja za vrt, je treba torej paziti na kar nekaj dejavnikov, kot so na primer dodatki za še boljši izkoristek vode, ravnovesje med hranilnimi snovmi, prav tako je dobro poskrbeti tudi za dobro zračnost same zemlje. Glavne hranilne snovi za rastline pa so fosfor, dušik ter kalij. Vedeti je treba, da tudi kupljena zemlja za vrt ni vedno najbolje pripravljena. Zato je pomembno, da naredite poceni in preprost test ta zemljo, ki kaj hitro lahko pokaže, ali je dovolj kakovostna.

Test za preverjanje zemlje za vrt pa lahko kupite v prodajalnah s ponudbo za vrt in vrtnarjenje. 

Kaj določa strukturo zemlje za vrt

Kakovostna zemlja za vrt je torej ključnega pomena za dobre rezultate. Njeno strukturo določajo gostota, struktura ter zadrževanje vode. Za dobro zemljo je na primer značilno, da dobro vpija vodo, dovolj dolgo časa ohranja vlažnost, obenem pa odvaja odvečno vodo. To v praksi pomeni, da mora 30 % zemlje vsebovati vlaknine organskih materialov, kot je šota. Za izdelovanje podobnih materialov pa se na primer uporabljajo tudi kokosove lupine.

Da je zemlja za vrt dobro propustna, odloča tudi pesek. Ta namreč učinkovito preprečuje zastajanje odvečne vode. Kljub temu pa je treba paziti na to, ali zemlja za vrt vključuje ilovico. V tem primeru bi namreč dodajanje peska stanje lahko samo še poslabšalo. Lahko pa si doma pripravite tudi kompost s črvi. Z njega poleg kompostirane zemlje lahko pobirate še iztrebke črvov, saj so odlični za ohranjanje propustnosti zemlje za eko vrt.