Zobni aparat je primeren tako za otroke kot odrasle

Zobni aparat je pripomoček, ki se uporabljajo za popravljanje stisnjenih, krivih zob ali nepravilne čeljusti, znane kot malokluzija. Najpogosteje se zobni aparat uporablja v adolescenci, a čedalje več odraslih si korekcijske zobne aparate priskrbi pozneje v življenju.

Loki so izdelani iz kovine ali keramike, žic in vezivnega materiala, ki jih ortodont pritrdi na vaše zobe. Ortodont je zdravnik, ki je specializiran za tovrstne pripomočke in zdravljenje nepravilne poravnave zob. Stopnje uspešnosti zdravljenja se razlikujejo glede na vašo starost, ko se zdravljenje začne, in kakšni so vaši cilji zdravljenja.

Zobni aparat je primeren tako za otroke kot odrasle

 

Vrste zobnih aparatov

Vrsta zobnega aparata, ki jo priporoča vaš ortodont, bo odvisna od več dejavnikov, na primer od vaše starosti in tega, ali imate poleg krivih zob tudi prekomerni ugriz. Loki so izdelani po meri in individualno za vsako osebo. Klasični zobni aparat, ki pride na misel večini ljudi, je narejen iz kovinskih nosilcev, ki se nalepijo na vsak zob posebej. Lok pritiska na vaše zobe in čeljust, elastični obročki pa povezujejo lok z nosilci. Lok se občasno prilagaja, ko se zobje počasi pomikajo na želeno mesto, elastične trakove pa zamenjamo ob obisku ortodonta. Poznamo še:

  • keramični »prozorni« zobni aparat, ki je manj viden;
  • lingvalni aparat, ki se namesti tik za zobmi;
  • snemljivi zobni aparat, ki ga je mogoče čez dan sneti in namestiti nazaj.

Retainer običajno dobite po končanem zdravljenju s tradicionalnimi zobnimi aparati. Uporablja se za ohranjanje vaših zob na novem mestu.

 

Kako zobni aparat deluje?

Zobe premika tako, da nanje izvaja stalni pritisk. Oblika vaše čeljusti se postopoma prilagaja temu pritisku. Navadno mislimo, da so naši zobje neposredno povezani s čeljustjo, zato si težko predstavljamo, kako jih je mogoče premikati. Toda pod vašimi dlesni je membrana, obdana s kostmi. Ta membrana nadzoruje položaj vaših zob in se odziva na pritisk zobnega aparata. Ko vam zobni aparat nameščajo ne boli, namestitev pa traja od ene do dveh ur. Prvi teden, ko nosite zobni aparat, boste morda čutili bolečino. Vsakič, ko vam ortodont prilagodi zobni aparat, vas lahko boli nekaj dni, vendar topa bolečina ni prehuda.